Napi 6-7 szem dió karcsúsít és védi az elhízottak szívét?
Küldés levélben Nyomtatás 2013. 11. 13. | Cimkék: dió, antioxidáns, elhízás, súlygyarapodás, endoteliális működészavar, karcsúsító hatás
Hasznos szolgáltatások, információk egész tárháza várja a MediFat Klubrendszerben! Csatlakozzon ingyenesen!
Tudjon meg többet!A MediFat elektromos
zsírbontó rendszerről:
- Orvosi zsírbontás, elektrolipolízis bemutatása
- MediFat elektrolipolízis kúra menete, garanciák
- MediFat elektrolipolízis ára, tartalma
- MediFat kúra bejelentkezés
- Az ideális fogyás, orvosi fogyókúra
- Túlsúly, elhízás, narancsbőr, lipödéma, alakformálás
- Makacs zsírpárnák kezelése - testrészek
- Túlsúly, elhízás és a nemek
- Elhízással összefüggő betegségek
- Orvosi fogyókúra, alakformálás és az életkor
- Kalkulátorok, testsúly, testösszetétel, folyadékfogyasztás, körfogatok
- Orvosi fogyókúra, alakformálás speciális élethelyzetekben
- Orvosi fogyókúra foglalkozásonként
Szépészeti
szolgáltatásainkról:
- Vitalaser bőrfiatalítás - hyaluron nanogél feltöltés
- !QMS kollagén arcfiatalító rendszer
- Hajszálértágulat, rozácea, tágult hajszálér kezelés arcon, orr körül
- Veinwave – hatásos kezelés a seprűvénák, pókvénák eltüntetésére
- VeinWave- hajszálértágulat kezelése
- Veinwave - Véranyajegy, piros anyajegy eltávolítása
- RÍ-SOFT LINING Permanent Make-Up
- Green Peel gyógynövényes mélyhámlasztás
- Tartós szőrtelenítés IPL módszerrel
- Pigmentzavar kezelése IPL módszerrel
- Akne kezelése IPL módszerrel
- Fotorejuvenáció IPL módszerrel
- Gyémántfejes mikrodermabrázió
A legtöbb fogyókúra tiltja az olajos magvak fogyasztását.
Ennek az a fő oka, hogy az olajos magvaknak igencsak magas az energiatartalma.
Tíz dkg olajos mag átlagosan 700 kcal energia bevitellel jár együtt, ami valóban nem kívánt irányba mozdíthatja el az energia-egyenlegünket, és akár súlygyarapodást is okozhat.
Nem okoz a rendszeres dió fogyasztás további súlygyarapodást?
De akkor hogy kerül a dió az asztalra, vagyis a fogyókúrába? Ehetjük a diót, ha fogyni szeretnénk, vagy inkább hanyagoljuk?
A connecticuti Yale-Griffin Prevenciós Kutatóközpont munkatársai szintén feltették ezt a kérdést, sőt azt is, hogy van-e a rendszeres diófogyasztásnak hatása a magas szív-és keringési kockázattal rendelkező elhízottak egészségi állapotára.
A Journal of the American College of Nutrition szakfolyóiratban publikált kutatáshoz 46 résztvevő szerepelt. A 30-75 év közötti felnőttek BMI-jük (testtömeg index) alapján a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába tartoztak, a derékbőségük férfiak esetében 100 cm-nél, nők esetében 88 cm-nél nagyobb volt (ezek a körfogat értékek a szív-és keringési rizikó szempontjából a kiemelt rizikó kategóriába tartoznak). A résztvevők egyike sem volt dohányos, és mindegyiknél fennállt a metabolikus szindróma legalább egy kockázati tényezője.
A vizsgált alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik kétszer 8 hét időtartamban tetszés szerinti étrendet, a másik csoport pedig dióval gazdagított tetszés szerinti étrendet követett. A diótartalmú étrendet követők naponta 56 gramm hámozott, pirítatlan diót fogyasztottak rágcsálnivalóként vagy valamilyen más ételhez.
A vizsgálat végén az eredmények azt mutatták, hogy a napi 56 gramm dió fogyasztása javítja a kóros mennyiségű hasi zsírral rendelkező emberek endoteliális működését. Ez azt jelenti, hogy a magas szív- és keringési betegség kockázati kategóriába tartozó emberek esetében napi kb. 5 dkg dió fogyasztása védelmet nyújthat a cukorbetegség és a szívbetegség ellen. A dió hozzáadása az étrendhez nem vezetett hízáshoz.
„Tudjuk, hogy az étrend javítása általában nehéz, egyetlen élelmiszer hozzáadása azonban könnyű” – magyarázta Dr. David Katz, a kutatócsoport vezetője. Elméletünk szerint ha egy magas tápértékű, laktató élelmiszert, például diót adunk az étrendhez, az kétszeresen előnyös hatással jár: a nagy tápanyagtartalom hozzáadása, és az alacsonyabb tápanyagtartalmú élelmiszerek eltávolítása." (Forrás: Medipress)
Mi az összefüggés az elhízás és az endoteliális működés között?
A szív és a keringési rendszer normális működésének egyik alapfeltétele az erek falának belső hámbélését alkotó sejtek épsége és megfelelő működése.
Ezek az érfal belső hámbélését alkotó sejtek - más néven az endoteliális sejtek- működészavara felelős első lépésben az érelmeszesedés kialakulásáért.
Az endoteliális sejtek működészavara először a nitrogén-oxid, (a továbbiakban: NO) molekulák biológiai hasznosulására hat. Az NO-molekulák előállítását befolyásolja többek között a stressz, a vérzsírok szintje, a testmozgás vagy az inzulin.
Már több vizsgálat bizonyította, hogy az elhízás lényegében egy inzulinrezisztens állapot. Mivel az inzulinrezisztencia együtt jár az endotelium (érbelhártya) rendellenes működésével, ezért az elhízás ugyanolyan kockázati tényezője a szív- és keringési betegségeknek, mint a cukorbetegség. Minél hosszabb ideig áll fenn a súlyfelesleg, annál inkább gyengül a NO-termelés, és romlik a funkció is. (Forrás: International Journal of Obesity)
Első helyezett a dió
„A dió jobb antioxidáns-forrás, mint többi dió- és mogyoróféle” – jelentette ki Joe Vinson, a pennsylvaniai Scrantoni Egyetem kutatója. A dió- és mogyorófélék az antioxidánsokon kívül sok értékes fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, és élelmi rostokat is tartalmaznak. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy kis mennyiségű dió rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákbetegségek, sőt az epekő előfordulásának kockázatát.
Joe Vinson és munkatársai 9 különböző csonthéjas termés: a dió, a mandula, a földimogyoró, a pisztácia, a mogyoró, a brazil mogyoró, a kesudió, a makadámia dió és a pekándió összetételét vizsgálták meg. A vizsgált olajos magvak közül a dió antioxidáns-tartalma mennyiségi és minőségi szempontból is első helyezett lett. A diót ráadásul általában nem pörkölve fogyasztják, ami azért fontos, mert pörkölés rontja az antioxidánsok minőségét. A dió a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, telített zsírsavak tartalma alacsony.
Napi 6-7 szem dió és az egészséges fogyás
Az eddigiekből már kiderült, miért fontos minden olyan kutatás, ami az endoteliális működészavar megszüntetésére irányul, különösen ha nem gyógyszer, hanem egy természetes élelmiszer fejthet ki kedvező hatást az érbelhártya sejtek működésére.
Az is egyértelmű, hogy kis mennyiségű dió rendszeres fogyasztása nem okoz hízást, tehát a fogyókúrázók is bátran beépíthetik az étrendjükbe.
Az olajos magvak egyénként azért is hasznosak, mert laktatóak, ezért megóvhatják a fogyni vágyókat a nassolástól, és mérséklik az étvágyat. A dió magas fehérje- és rosttartalma szintén segíti a fogyást.
De ne feledjük: a kedvező hatásokhoz napi 6-7 szem dió kell és nem több!
A MediFat Magazin legfrissebb cikkei:
Őszi fogyás és immunerősítés a pluszkilók látványos és hatásos leadásáért.
továbbHasi típusú elhízás
továbbFókuszban a has
továbbMediFat TV
LejátszásDr. Gajdács Ágnes blogja: az Alakdoktor
Dr. Gajdács Ágnes blogot indított az alakformálásról, a fogyásról és az egészséges életmódról.
"Most, a sok próba, fellépés és anyai teendők közt Dr. Gajdács Ágnes segít abban, hogy formában maradjak. Hiába edz és táplálkozik helyesen az ember, kell plusz segítség!”
- Fésűs Nelly